JAK POWSTAJE CHLEB I KTO GO WYPIEKA?
Chleb w naszej tradycji ma bardzo duże znaczenie. Przyjmowany jest jak dar boży i traktowany jest ze szczególną czcią. Do dzisiaj wiele osób nie wyrzuca pieczywa, a to które upadnie traktowane jest ze szczególnym szacunkiem.
Nasze zajęcia rozpoczęliśmy od wyjaśnienia zagadki, jak powstaje chleb.
Wychowankowie z zainteresowaniem słuchali opowieści „Od ziarenka , do bochenka”, aż wreszcie przyszedł czas na część praktyczną. Poznając tajniki wypieku chleba, wykorzystaliśmy wszystkie nasze zmysły. Dotykaliśmy ziaren pszenicy, żyta, owsa; odróżnialiśmy mąkę żytnią od pszennej.
Najwięcej zabawy sprawiło dzieciom mieszanie mąki, wody, soli z naturalnym zakwasem.
Potem tylko czekaliśmy na efekt końcowy.
Zapach pieczonego chlebka był wspaniały, a jeszcze lepiej smakował! I jak to mówi przysłowie „ Chleb pracą nabyty, bywa smaczny i syty”.















